Haalbaarheidsstudie Herbestemming Detakerk Enschede

L&O Architecten heeft onderzocht of de Detakerk en de aangrenzende ontmoetingsruimten aan de H.B. Blijdensteinlaan in Enschede geschikt zijn voor herbestemming. Uit dit onderzoek zijn drie scenario’s voortgekomen, visueel weergegeven in planconcepten/vlekkenplannen en schetsen. De vlekkenplannen schetsen een eerste beeld van de mogelijke ruimtelijke en functionele opties.

Scenario 1 betreft de herbestemming van de Detakerk naar een hotel. Dit is een interessante optie gezien de locatie nabij het centrum en de culturele route. Het kerkgebouw behoudt grotendeels zijn kenmerkende uitstraling en structuur, inclusief de indeling van de gevels en de imposante hoge ruimte.

In Scenario 2 wordt de Detakerk omgevormd tot een ’thuishuis’ voor alleenstaande ouderen uit Enschede en omgeving die zelfstandig willen wonen maar de voorkeur geven aan gezamenlijkheid. De appartementen zijn kleinschalig en huiselijk van karakter en hebben een grote gemeenschappelijke ruimte.

Scenario 3a richt zich op de herbestemming van de Detakerk tot zeven loftappartementen verdeeld over twee verdiepingen, elk met een totale grootte van 120 m2. Deze opvallende appartementen zijn bedoeld voor bewoners die nabij het centrum van Enschede willen wonen. Ook is er een variant van Scenario 3a, genaamd Scenario 3b. Het onderscheid tussen deze twee voorstellen ligt in het aantal appartementen, waarbij Scenario 3b ruimte biedt voor 2 extra appartementen. Deze omvatten 8 gelijkvloerse loftappartementen en 1 appartement verspreid over twee verdiepingen. Hierbij wordt dezelfde ruimte verdeeld over kleinere appartementen, met afmetingen van ongeveer 105 m2 op de begane grond en 85 m2 op de verdieping.

category

date