B.I.M. METHODE

L&O Architecten is een ambitieus en modern architectenbureau dat tijdens het gehele bouwproces gebruik maakt van een uniek 3D project beheer methode. Deze methode maakt het mogelijk alle projectgegevens te verzamelen in één centraal Bouw Informatie Model (BIM).

Dit model vormt een platform waarbinnen alle betrokken partijen met elkaar communiceren. Bouwprojecten worden inzichtelijk en het voorbereiding- en uitvoeringsproces beheersbaar. Dit leidt tot betere gebouwen, minder bouwfouten en structureel lagere bouwkosten. L&O Architecten verzorgt het complete ontwerp, de bouwvoorbereiding en de uitvoeringsbegeleiding volgens een complete projectbenadering.

De kracht van het bureau is dat jarenlange ervaring wordt gecombineerd met moderne 3D ontwerpsystematiek en visualisatietechniek. De ontwerpen worden met behulp van 3D-presentaties en animaties goed inzichtelijk voor particulieren, bedrijven, ontwikkelaars beleggers en overheid.

BOUW PROCES

Een bouwproces is, ongeacht de omvang van het project, globaal in 7 stappen te verdelen .

Formuleren uitgangspunten

Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek worden uw wensen en eisen geïnventariseerd en vastgelegd in een aantal uitgangspunten. U kunt verschillende ontwerpen van ons bureau inzien, we vertellen over onze werkwijze en wat wij voor u kunnen betekenen. Aan de hand van uw wensen kunnen wij u een kostenindicatie geven en bekijken we of de wensen passen binnen het beschikbare budget. Belangrijk is dat u als klant de keuze heeft in wat wij voor u doen.

Voorlopig Ontwerp / praatplan

Nadat u heeft besloten om samen met ons uw bouwplan te gaan realiseren wordt aan de hand van schetsen, modellen en varianten het plan vorm gegeven. Het voorlopig ontwerp met eventuele varianten zal met u worden besproken en worden getoetst aan het budget.

Definitief Ontwerp

Na uw goedkeuring zal een definitief ontwerp met de definitieve verschijningsvorm, materialisatie en maarvoering. Het plan zal worden getoetst aan het geldende bestemmingsplan en de daarbijbehorende welstandsnota. Medewerking kan aan de gemeente worden gevraagd, eventuele bezwaren kunnen zo in een vroegtijdig stadium worden weggenomen.

Bouwvergunningsfase

In de bouwvergunningsfase wordt het plan zowel esthetisch als technisch verder uitgewerkt. De aanvraag voor de bouwvergunning wordt opgesteld en aangevuld met een toetsing van het Bouwbesluit, een EPN-berekening, een statische berekening en/of bodemonderzoek/sondering kan uw bouwaanvraag worden ingediend. Tevens wordt hierbij rekening gehouden met het aanvragen van eventueel andere benodigde vergunningen en/of rapporten.

Bestek / Technische Omschrijving

Nadat de bouwvergunning is aangevraagd wordt het plan verder uitgewerkt in de vorm van bestektekeningen en bestek of technische omschrijving. Hierin staat welke materialen op welke plaats, onder welke garanties en omstandigheden moeten worden aangebracht. Ook de afwerking en detaillering zal hierin duidelijk worden omschreven. De gegevens worden door de aannemer(s) gebruikt om te calculeren en het voorkomt dat u bij verschillende prijsaanbiedingen appels met peren vergelijkt. Het geeft u zekerheid dat wat u in gedachten heeft ook werkelijk zal worden gerealiseerd.

Zoeken van uitvoerende partijen

Wij adviseren en helpen u bij het selecteren van de aannemers en onderaannemers. De geselecteerde partijen stellen aan de hand van het bestek en bestektekeningen een calculatie op die door ons vakkundig worden gecontroleerd en beoordeeld. Na overeenstemming over de aanneemsom wordt door opdrachtgever en aannemer een overeenkomst ondertekend en kan de bouw beginnen.

Begeleiding tijdens de bouw

Tijdens het bouwen moeten de verschillende partijen en onderdelen op elkaar moeten worden afgestemd. Bouwbegeleiding biedt u hierbij een helpende hand. Wij zullen in overleg met u aanvullende uitvoeringstekeningen maken en begeleiden, controleren en bewaken het budget, de materiaalkeuze, de planning, het meer- en minderwerk, de onderaannemers en/of leveranciers tijdens de bouw. Als de uitvoering gereed is wordt samen met u het gebouw opgeleverd. Het gebouw kan dan in gebruik worden genomen met een resultaat zoals u het in gedachten had.

Heb ik een bouwvergunning nodig

Welke bouwwerken bouwvergunningsvrij zijn, een lichte of reguliere bouwvergunningprocedure moeten doorlopen is in de wet vastgelegd. Daarbij zijn een aantal voorwaarden van belang. Deze hebben te maken met de afmeting en de plaats van het bouwwerk. Zo mag bijvoorbeeld het zij- of achtererf van een woning niet voor meer dan de helft bebouwd zijn. Een dakkapel of dakraam moet ten minste 0,5 meter van de dakrand liggen. Verder mag aan de voorkant en bij hoekwoningen ook aan de zijkant van de woning niet zo snel vergunningsvrij gebouwd worden dan aan de achterkant.Ook staat in de Woningwet omschreven welke gegevens moeten worden verstrekt bij de aanvraag van een bouwvergunning. Het bouwplan wordt getoetst op de volgende aspecten:

  • voorschriften van stedenbouwkundige aard;
  • bestemmingsplan;
  • welstandscriteria;
  • bouwtechnische eisen (het BouwBesluit);
  • gebruiksbepalingen.

De bouwtechnische eisen in het ‘Bouwbesluit’ zijn verdeeld over de rubrieken veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.Op ‘Bouwvergunningen Online’ van het Ministerie van VROM kunt u een snelle toets uitvoeren om te zien of u een vergunning nodig heeft. Daarnaast kan de gemeente u nader informeren over de plaatselijke eisen uit het bestemmingsplan en de gevolgen voor uw situatie.

Heb ik nog andere vergunningen nodig

Naast een eventuele bouwvergunning is het mogelijk dat u nog andere vergunningen nodig heeft. Dit kan het beste bij de gemeente zelf worden nagegaan. Voorbeelden van andere vergunningen zijn:- sloopvergunning-monumentenvergunning- milieuvergunning- gebruiksvergunning-kapvergunning- inrit- of uitritvergunning- steigervergunning.