Herbestemming Rooms-katholieke kerk Borculo

De herbestemming van de Rooms-Katholieke kerk in Borculo is een ambitieus project dat gericht is op het transformeren van niet alleen het kerkgebouw, maar ook de pastorie en het KJ-gebouw. Op dit moment bestaan deze constructies als afzonderlijke gebouwen. De visie is om ze te verenigen door middel van een centrale entreehal, die fungeert als een knooppunt die de drie gebouwen met elkaar verbindt. Deze hal wordt gekenmerkt door een transparante glazen gevel. Deze entreehel vormt niet alleen een architectonisch statement, maar is ook de verbindende schakel tussen de diverse monumentale gebouwcomponenten.

De historische kerk zal een nieuwe bestemming krijgen als openbare bibliotheek. Het idee is om de rijke geschiedenis van de kerk te behouden en deze om te vormen tot een inspirerende ruimte waar bezoekers niet alleen boeken kunnen ontdekken, maar ook informatie kunnen vergaren, of rustig kunnen lezen op het priesterkoor. Om de ruimte optimaal te benutten, wordt er een extra verdieping in de kerk gecreëerd, die zal dienen als studieruimte en extra bibliotheekcapaciteit biedt.

De pastorie zal herontwikkeld worden tot een café die twee verschillende functies bekleed. Ten eerste het Taalcafé, dit is de plek voor iedereen om elkaar te ontmoeten en onderling ervaringen te delen. Bij het Taalcafé oefen je met Nederlands spreken. Samen met de taalcoach bespreek je verschillende onderwerpen, zodat je de Nederlandse taal nóg beter kunt begrijpen.
Het Koffiecafé is de twee functie binnen de pastorie. Dit is de plek om gezellig samen met elkaar een kopje koffie te drinken. Het café is voor iedereen toegankelijk, voor alle gebruikers van de verschillende functies. Het zorgt voor een levendige locatie waar iedereen zich thuis voelt.

De verdieping van de pastorie zou geschikt gemaakt kunnen worden voor Culturije, de cultuur- en erfgoedpartner van de gemeente Berkelland. Hier verbinden, ontwikkelen en worden projecten uitgevoerd in samenwerking met partners voor diverse doelgroepen. Culturije kan zich hier sterk maken voor cultuur- en erfgoededucatie in Berkelland; binnen en buiten de klaslokalen. Deze plek kan de nieuwe basis worden van Culturije van waaruit ze allerlei activiteiten kunnen ondernemen. Dichtbij het centrum en de tegenoverliggende school. Op de verdiepingen zijn eveneens voldoende werkplekken voor medewerkers van de bieb, cursusruimten of het taalcafe.

Ten slotte het KJ gebouw, deze wordt wordt verbouwd tot ruimte om cursussen te geven voor groepen tot 20 personen. Het is een multifunctionele ruimte voor leren, presenteren en informeren. De ruimte is afsluitbaar van de publieke ruimtes en beschikt over eigen toilet en pantry. Eventueel kan de ruimte apart verhuurd worden.

De herbestemming van dan de Rooms-Katholieke kerk in Borculo heeft als doel een brug te slaan tussen heden en verleden, waarbij de architectuur en de oorspronkelijke schoonheid behouden blijven terwijl ze een functionele en eigentijdse rol vervullen. Het project streeft niet alleen naar het behoud van erfgoed, maar ook naar het creëren van een levendige en veelzijdige ruimte die de gemeenschap ten goede komt. De samensmelting van functies belooft een nieuwe bestemming te bieden die relevant is voor de behoeften van vandaag.

Tubantia artikel:

Roomskatholieke kerk Borculo was al gesloten en staat nu te koop

category

date