Haalbaarheidsonderzoek herbestemming Opstandingskerk

Voor het haalbaarheidsonderzoek van de herbestemming van de Opstandingskerk in Enschede zijn er verschillende studies gedaan. Ten eerste is er een kaderstudie gedaan. De kaderstudie geeft inzicht in de kaders en beperkingen van herbestemming. De mogelijkheden van herbestemming worden onder meer begrensd door de omgeving, het planologisch regime en de bouwkundige en eventuele karakteristieke waarden van het gebouw. Ten tweede is er een ontwikkelingsstudie gedaan. Met de uitkomsten van de kaderstudie als onderlegger worden tijdens de ontwikkelingsstudie de mogelijkheden en risico’s van herbestemming van de kerk benoemd. Daarbij wordt uitgegaan van een drietal programmatische scenario’s.

In scenario 1 wordt de Opstandingskerk herbestemd tot een Uitvaartcentrum. Een uitvaartcentrum met een klein columbarium is een interessante functie die goed bij het kerkgebouw past. Hierbij blijft de huidige entree intact als entree voor het uitvaartcentrum. Desondanks is een nieuwe grote opening richting de familiekamer en rouwkamer nodig voor meer ruimte in de entreehal. Bij een herbestemming van het kerkgebouw als uitvaartcentrum hoeft de buitenzijde van het gebouw niet te worden veranderd. Hierdoor is een uitgebreide verbouwing niet noodzakelijk. Met enkele nieuwe binnenwanden met glazen puien, nieuwe toiletruimten en een nieuw ingerichte keuken, zou het gebouw prima bouwkundig kunnen functioneren als uitvaartcentrum.

In scenario 2 wordt de Opstandingskerk kerk herbestemd tot een beweegcentrum. Hiebij blijven het oorspronkelijke karakter en de ruimtelijke indeling behouden. Enkele aanpassingen omvatten het vergroten van de entreehal door het verwijderen van een tussenwand. Maar ook de transformatie van de huidige keuken tot een receptie/bar. Daarnaast wordt de voormalige catechisatieruimte omgevormd tot kleedruimtes met douchegelegenheid. Ook worden de toiletten vervangen door een ontspanningsruimte met een leestafel. Nieuwe toiletten worden elders gerealiseerd. Drie ruimten in het gebouw worden benut voor bewegingsactiviteiten. Waarbij kleine aanpassingen zoals het plaatsen van enkele wanden en een schilderbeurt aan muren en plafonds zorgen voor geluidsbeperking en een opfrissing van de ruimten. De buitenkant van het gebouw blijft grotendeels onveranderd, met wellicht enkele aanpassingen voor meer privacy, zoals matglazen beglazing in de kleedruimten.

In scenario 3 wordt de Opstandingskerk herbestemd tot een viertal ruime loft-appartementen met een oppervlakte per loft van 190-200 m2 tot 350 m2. In de wijk Twekkelerveld, in Enschede, komen ruimere appartementen niet of nauwelijks voor en daarom is hier zeker een markt voor. Als het dan ook nog een appartement in een karakteristiek gebouw is, zijn de loft-appartementen zeker kansrijk.

Loft 1 is ingedeeld in de oude catechisatieruimten, de voormalige toiletten, de gang en het keukentje. Deze ruimtes vormen de basis voor de plattegrond van deze loft en heeft een opp. van 186 m² + een garage / berging van 30 m². De entreehal van deze loft is de oude gang, de keuken en een van de catechisatieruimten vormen de woonkamer met een goed uitgeruste nieuwe keuken. Door deze twee ruimten samen te trekken, ontstaat er een grote leefruimte. Daarnaast zorgt het oplopende plafond zorgt voor een ruimtelijke beleving.

Loft 2 zit ter plaatse van de voormalige ontmoetingsruimte plus een uitbreiding met een nieuwe aanbouw. Deze aanbouw zit tussen de tuinmuur en de muur van de oude catechisatieruimte ter plaatse van het terras bij de ontmoetingsruimte. De uitbreiding zal in dezelfde architectuurstijl zijn als het bestaande gebouw. In deze nieuwe ruimte wordt over de gehele breedte de woonkamer en de keuken ingedeeld. Door het oplopende plafond ontstaat hier een hoge ruimte met een open sfeer.

Loft 3 is ontworpen in de voormalige consistorieruimte en een deel van de kerkzaal. De loft kom je binnen vanuit de centrale entreehal. De oude berging en het MIVA toilet worden verbouwd tot een berging en een moderne badkamer. Daarnaast wordt de consistorieruimte ingedeeld als twee stijlvolle slaapkamers met een hoog karakteristiek plafond.

Tenslotte is loft 4 gecreëerd in het overige deel van de kerkzaal. Een nieuwe constructieve en geluidswerende wand over de volledige breedte en hoogte van de kerkzaal zorgt voor de scheiding tussen loft 3 en loft 4. In deze hoge ruimte wordt voor een deel een verdieping aangebracht die zorgt voor een meer intiemere sfeer bij de woonkamer. Tegelijkertijd wordt de hoogte van de ruimte ter plaatse van de vide beleeft bij de keukenruimte. De extra hoogte zorgt voor een loft met unieke ruimten in een karaktervol gebouw

Het is raadzaam om het gebouw goed te isoleren en te voorzien van energiezuinige maatregelen en duurzame installaties. Het dak moet van buitenaf geïsoleerd worden met drukvaste isolatie. Daarnaast moet het dak voorzien worden van een nieuwe gras- en sedum bedekking. Dit zorgt voor extra energiebesparing door de isolerende werking van de vegetatie. Zonnepanelen op het dak zijn duurzame maatregelen die leiden tot een besparing van de energiekosten. De appartementen zullen allen een eigen individueel energiezuinige hybride hr-ketel met warmtepomp hebben. Ook wordt enkel glas vervangen door geïsoleerd glas. Daarnaast worden de gevels voorzien van buitengevelisolatie. Hierdoor krijgt het gehele gebouw een facelift, wordt het duurzaam gemaakt en wordt het karaktervolle gebouw nog meer een sieraad in de omgeving.

Tubantia artikel:

Protestantse kerken sluiten deuren

category

date